More

    Trend Çizgileri Stratejisi – 1

    Bu yazıda trend çizgileri stratejisi ile nasıl alım satım yapabileceğimizi ele alacağım. Herkesin bildiği fakat çok az kişinin doğru şekilde kullandığı bir teknik analiz aracıdır trend çizgileri. Hadi başlayalım…

    Trend çizgileri, trend halindeki bir piyasada fiyat tepelerini ve diplerini birleştirmek için çizdiğimiz çizgilerdir.

    Bir trendin varlığını nasıl anlarız? Aşağıda bir düşen trend örneği var. Fiyat daha düşük tepeler yaparken, daha düşük dipler yapmakta. Trend karakteristiği ise ralli-düzeltme (geri çekilme) şeklindedir. Grafiği inceleyin, her bir tepenin ve dibin bir öncekinden daha düşük fiyat seviyesinde gerçekleştiğine dikkat edin.

    Böyle bir trend yapan piyasada tepeleri ve dipleri trend çizgileriyle birleştirebiliriz. Aşağıdaki örneği inceleyin. Tepelerin nasıl her düzeltmede daha aşağıda kaldığını görün.

    Bir de yükselen trend örneğine bakalım. Aşağıdaki grafiği inceleyin:

    Şimdi tepeleri ve dipleri mavi çizgilerle birleştirelim:

    Fiyat trendleri her zaman bu şekilde yumuşak ve belirgin değildir ancak ideal bir trend hareketi verilen örneklerdeki gibidir.

    Neden trend çizgileri çizmeliyiz?

    Birinci neden: Trend çizgileri destek-direnç olarak görev görürler. Aşağıdaki oklarla gösterilen bölgelere dikkat edin.

    Dikkat edilmesi gereken nokta, alım satım kararlarında trend çizgilerini tek başlarına kullanmaması gerektiğidir. Trend çigilerini “fiyat hareketi” ile birlikte kullanmalıyız. Bu konuya yazının ikinci bölümünde değineceğiz.

    İkinci neden: Trend çizgisinin kırılması, trend yönünün değiştiğinin işaretidir.

    Ancak, sadece trend çizgisi kırıldığı için pozisyon açmıyoruz. Bunu diğer fiyat hareketi bileşenleriyle birleştirmemiz gerekiyor. Yazının ikinci bölümünde konuyu ele alacağız. Diğer bir konu, tüm dip ve tepelerin trend çizgisine kusursuz şekilde temas etmesi gerekmez. En çok temas olan noktaları birleştirin ve gerisini olduğu gibi bırakın. Trend çizgilerini analizimize yardımcı olacak klavuzlar gibi görmemiz gerekir ve tek başlarına kullanmamalıyız.

    Trend Çizgilerinin 4 Altın Kuralı

    En az 2 nokta teması gereklidir: 3 veya daha fazla temas olursa daha iyidir ancak çok temas, bir sonraki sefere fiyatın buradan döneceğinin garantisi değildir. Tepe ve diplerin trend çizgileri içinde kalmasına özen gösterin.Trendler her zaman kusursuz değildir: Genelde istikrarsız ve kusurlu görüntüdedirler. Zaten piyasalar genelde böyle değil midir?Zorla trend çizgisi çizmeyin: Eğer bariz bir trend çizgisi çizebiliyorsanız ve bu karar vermenize yardımcı olacaksa çizin; aksi takdirde çizmeyin.Trend çizgilerini bir bölge olarak düşünün: Tıpkı destek-dirençler gibi trend çizgileri de bir bölge belirtirler. Trend çizgilerini teknik analizinize yardımcı olarak görün, bir kanun olarak değil.

    Pratik örnekler

    Şimdi trend çizgilerini analizlerimizde nasıl kullanacağız birkaç örnekler pekiştirelim:

    Aşağıdaki gibi bir senaryoda gördüğümüz tepe ve dipleri birleştirelim. Çizgilerimizi olabildiğince uzun tutalım ki fiyat ilerledikçe trend çizgimize geldiğinde nasıl tepki verdiğini görebilelim.

    BIST 100 endeksini ele alalım: Düşen tepeleri birleştirelim ve çizgimizi ileri tarihlere uzatalım.

    Şimdi tarihi ileri alarak fiyatın trend çizgisine verdiği tepkiye bakalım:

    Fiyat kırmızı okla belirttiğim yerde trend çizgisi ile temas ederek geri döndü. Trend çizgisi direnç olarak çalıştı

    Zaman ilerledikçe alçalan trend çizgisi bir kez daha test ediliyor ve bu sefer çizgi kırılıyor. Aşağıda görelim:

    Bu örneğimizde düşen trend kırıldığına göre yeni bir trendden bahsedebilir miyiz? Hayır. Çünkü fiyat hareketi çok sert oldu ve bu kadar dar bir trend çizgisi çizmek bize analizimizde yardımcı olmaz. Yine de çizmeye çalışalım ve ne demek istediğimi aşağıda göreceksiniz:

    Soldaki düşen trend çizgisi ile sağdaki zorlama yükselen trend çizgisi arasındaki farkı farketmişsinizdir.

    Soru: Trend çizgilerini mum kapanışlarını mı yoksa gölgeleri mi birleştirerek çizmeliyiz?

    Yanıt: Her ikisi de. Çizgilerinizi en çok teması elde edebildiğiniz noktaları birleştirerek çizin.

    Trend çizgileri mantığı anlaşılmıştır diye umuyorum. Yazının ikinci bölümünde stratejiyi destekleyecek fiyat hareketlerinden bahsedeceğim. Mutlaka okuyun.

    İkinci yazı:

    https://pratikteknikanaliz.com/2020/10/09/trend-cizgileri-stratejisi-2/

    Trend Çizgileri Stratejisi – 1 yazısı ilk önce Pratik Teknik Analiz üzerinde ortaya çıktı.

    ​ 

    Stay in the Loop

    Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

    Latest stories

    - Advertisement - spot_img

    You might also like...