Stochastic RSI (Stoch RSI) bildiğimiz Relative Strength Index (RSI)‘dan türetilmiş bir indikatördür. Tüm indikatörler gibi o da fiyattan türemiş ve temel olarak fiyatın seçilen periyod içinde kapanış değerlerinin birbirine göre gücünü ölçmeye yarayan bir osilatördür. Kırmızı ve mavi çizgilerle ifade edilen iki adet girdisi vardır. Mavi çizginin kırmızı çizginin üstünde olması fiyatın güçlendiğinin göstergesidir. Formül verip kafa karıştırmak istemiyorum, bizi ilgilendiren nasıl kullanmamız gerektiğidir. Sitenin adı “Pratik Teknik Analiz” öyle değil mi?
Bu kardeşimiz, 0 ile 100 arasında değerler arasında gidip gelir. 80 üzeri “aşırı alım”, 20 altı “aşırı satım” bölgesidir. Klasik RSI’dan farklı olarak 20-80 arasında çok fazla kalmaz, 0-100 arasında hızlıca gidip gelir. Bu traderlara zamanlama yapma açısından bir avantaj sağlar. Bu yazıda bu avantajları ve nasıl kullanabileceğimizi göreceğiz.
Özellikle güçlü trendlerde fiyat çok fazla geri çekilme yapmadan ilerlemeye devam eder. Trende doğru zamanda dahil olmak isteyen traderlar, fiyatın hareketli ortalamalar ile temasını, RSI’ın aşırı satım bölgesine girmesini ya da fiyatın trend çizgisine temasını beklerler. Bu aslında doğru bir düşünce olsa da momentumun yüksek olduğu durumlarda az önce saydığım o işaretler bir türlü gelmez ve traderlar trendden faydalanamazlar. Stoch RSI’ın 0 ile 100 arasındaki hızlı hareketi bize aradığımız fırsatı verebilir.
Trend halindeki bir piyasada Stoch RSI’ı nasıl kullanabileceğimize bir örnek: #BRISA
Fiyat kırmızı direnç çizgimizi geçmeden önce daha yüksek dipler, daha yüksek tepeler yapmaya başlıyor ve sonunda direnç çizgisi geçiliyor. Artık yükselen bir trendimiz var. Dipleri birleştirerek mavi trend çizgimizi çiziyoruz. Ancak kırmızı direnç geçildikten sonra fiyat trend çizgisine tekrar temas etmiyor. Peki trende dahil olmanın doğru zamanı hangisi?
Stoch RSI neler anlatıyor aşağıda görelim:
Fiyat mavi trend çizgisine temas etmeden, Stoch RSI iki kez “aşırı satım” bölgesine giriyor ve tekrar 20 değerini yukarı yönde kesiyor. Bu, hissenin aşırı satıldığını ancak alımların tekrar güç kazandığını gösteriyor. Burası trende dahil olmak için iyi bir yerdir.
Daha hassas bir giriş yeri için grafiğimize kısa dönemli trend çizgileri ekliyoruz. Düzeltmelerde çizdiğimiz kısa dönemli düşen trend çizgileri kırıldıktan sonra fiyat yükselmeye devam ediyor. Grafikte turuncu oklarla görelim:
Fiyatı dikkatle izliyoruz, önce bir negatif uyumsuzluk görüyoruz ve yükselen mavi trend çizgimiz aşağı kırılıyor.
Pembe kutu içine aldığım bölgede olanları daha yakından görmek için 4 saatlik grafiğe geçiyoruz. Grafiklere farklı zaman dilimlerinde bakmayı alışkanlık haline getirmeliyiz çünkü daha küçük zaman dilimleri daha çok detay içerirler.
4 saatlik grafikte negatif uyumsuzluk açıkça görülüyor.
Satıp çıkmakta tereddüt etmiyoruz. Bizler aldığımız hisseyle veya pozisyonla evlenmiyoruz, değişen piyasa koşullarına adapte olup teknik analizin bize verdiği araçları en iyi şekilde kullanarak olan bitene reaksiyon gösteriyoruz. Bu arada 4 saatlik grafikte kısa dönemli düşen trend çizgilerimiz ve alım yaptığımız yerler daha net görülmekte. Lütfen inceleyin.
Tarihi ileri alıp neler olduğuna günlük grafikte bakmaya devam edelim. Burada ilginç bir şey göstermek istiyorum.
Mavi trend çizgimiz aşağı kırıldıktan sonra fiyat tekrar trend çizgisi üzerine çıkıyor ve yükselmeye devam ediyor. “E biz satıp çıkmıştık, yükselişi kaçırdık” diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız ama piyasa böyledir Biz stratejimizi uyguladık doğru olanı yaptık. Çünkü fiyat düşmeye devam edebilirdi. Üstelik %22’lik karlı bir trade yaptık.
Yükselen trend aşağı kırılırken ve sonrasında neler olduğuna 4 saatlik grafikte yakından bakalım.
Trend çizgileri stratejimizle birleştirdiğimizde tekrar alım için en doğru yerin turuncu okla gösterdiğim yer olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada uzun dönemli trend çizgimizle yakın dönemli yükselen trend çizgimiz kesişiyor ve yeşil bir yükseliş mumu görüyoruz.
Şimdi tekrar büyük resme bakıp analizimizi güncelleyelim. Yine dipleri birleştirip uzun dönem trend çizgimizi çiziyoruz. Uzun dönem trende doğru giriş yerlerini Stoch RSI yardımıyla görelim.
Uzun dönemli trend çizgimizi çizerek analizimizi güncelledik, artık bu çizgiyi takip edeceğiz. Trendden faydalanmak için en iyi giriş noktalarını turuncu oklarla gösterdim. Bu noktada hala fiyat hala trendden faydalanabiliyoruz.
En sağdaki negatif uyumsuzluğa dikkat edin. Fiyat trend çizgisinden oldukça uzaklaştı ve negatif uyumsuzluk verdi. Şimdi sonrasında neler olduğunu görelim.
Fiyat ile Stoch RSI arasındaki uyumsuzluk meydana geldikten sonra en sağda mavi ile gösterdiğim bir düşen trend çizgimiz var. Artık hakim trendimiz aşağı yönde ve fiyatın geleceğini tayin eden şey bu trend çizgisidir. Stoch RSI 20’nin üzerine çıksa da hakim düşen trend kırılmadan alım yapmak risklidir. Sonrasında uzun dönem trend çizgimiz de kırılıyor.
Biraz karışık bir örnek oldu ama piyasada bu tip kusurlar ve karışıklıklar sıklıkla görülür. Bu nedenle değişen koşullara nasıl tepki verebilirizi göstermek için böyle bir örneği paylaşmak istedim. Karışıklığın ve hataların asıl sebebi, Stoch RSI’ın özünde bir trend takip indikatörü olmamasıdır.
Stoch RSI en iyi yatay piyasalarda işlev görür. Hem fiyat, hem Stoch RSI iki değer arasında gidip geldiğinde en iyi verimi verir. Bir de yatay piyasa örneğine bakalım. #KARSN
Yatay piyasada Stoch RSI’ın nasıl mükemmel çalıştığına bir örnek. Osilatör aşırı alım bölgesindeyken satış, aşırı satım bölgesindeyken alış yaptığımızda kazanmak çok kolaylaşıyor.
Son Söz…
Stoch RSI trend halindeki piyasalarda aşırı alım ve aşırı satım bölgelerinde yanıltıcı sinyaller verebilir. Daha çok yatay piyasalarda verimlidir. Her kesişimde işlem yapmak yerine fiyat hareketini ve hakim trendi takip etmek gerekir. Fiyat hareketiyle birleştirildiğinde bir onay mekanizması olarak uygun giriş yerlerini tespit edebilirsiniz. Stoch RSI’da Klasik RSI’da olduğu gibi uyumsuzluklar aramalıyız. Uyumsuzlukları daha iyi görebilmek için birden fazla zaman diliminde bakmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
Stochastic RSI ile Doğru Zamanlama yazısı ilk önce Pratik Teknik Analiz üzerinde ortaya çıktı.