Bu sabah, İzmir depreminde yıkılan binalardan birinden Ayda adlı kız çocuğunun 91 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarılışına tanıklık ettik ve güne iyi bir haberle başladık. Bu vesileyle, depremde kaybettiklerimize Allah’tan rahmet diliyorum ve bu felaketlerden ülkece gerekli dersi almış olmamızı temenni ediyorum.
Bu yazıda, önceki yazılarda değindiğim uyumsuzluk konusunu ele alacağız ancak bu kez gizli uyumsuzlukların peşinde olacağız. Hatırlayacağınız gibi, uyumsuzlukları trend dönüşlerini tespit etmede kullanabiliyoruz. Fiyat hareketiyle birleştirdiğimizde uyumsuzluklar giriş ve çıkış noktaları anlamında kaliteli trade imkanı sunuyorlar. Gizli uyumsuzluk, yine osilatör ve fiyatın farklı seviyelerde dip veya tepe yapması anlamı taşır ancak dönüş sinyali olan uyumsuzluklara ek olarak devam sinyali niteliği de taşırlar. Bu devam sinyalleri, bir trende doğru zamanda dahil olmamızda veya terste kaldığımızda pozisyonu en iyi şekilde kapatmamızda işimize yarayacaklar.
Bu yazıda, Stochastic RSI yerine Slow Stochastic üzerinde örnekler göstereceğim çünkü Slow Stochastic adından anlaşılacağı üzere daha yavaş (yumuşak) hareket ederek gürültüyü azaltır. Gizli uyumsuzlukların tespitinde daha işe yarar olduğunu düşünüyorum. TradingView platformu üzerinde “Halka Açık Kitaplık” seçeneğinden bu indikatörü grafiklerinize ekleyebilirsiniz. Arama bölümüne “Slow” yazın ve halka açık kitaplık grubu içinden resimdeki yıldızla işaretli indikatörü seçin. Vereceğim örneklerde bu indikatörü kullanacağım.
Grafikler üzerinde sırayla görmeye başlayalım. Önce düşüş devamına işaret eden uyumsuzluklara bakalım. Bu uyumsuzlukları aşağı yönlü trendlerde ararız.
Gizli Uyumsuzluk-1: Fiyat daha alçak tepeler yaparken, osilatör daha yüksek tepeler yapar.
Arçelik örneğimizde gördüğümüz gibi fiyat daha düşük tepeler yaparken, slow stochastic daha yüksek değerlere ulaşıyor. Bunu şu şekilde yorumlamalıyız: Osilatörün, daha yüksek bir tepe yapması demek, fiyatın önceki tepesinden daha güçlü olduğu anlamına gelir ve fiyatın da osilatörle birlikte daha yüksek bir tepe yapması beklenir. Eğer fiyat, osilatör gibi daha yüksek bir tepe yapamamışsa burada zayıflık söz konusudur. Osilatörü bir arabanın gaz pedalı gibi düşünün. Gaza bir öncekine göre daha güçlü basıyorsunuz, motora daha çok benzin ulaşıyor ama arabanız önceki hızından daha yavaş bir hıza ulaşıyor. Bu durum arabanın motorunda (fiyatta) bir zayıflık belirtirisidir. Zaten örneğimizde de fiyat aşağı yönlü bir trende giriyor ve üçüncü fiyat tepesi, öncekilerin altında kalıyor. Yine slow stochastic daha yüksek bir tepe yapıyor ve düşüş trendi devam ediyor.
Gizli Uyumsuzluk-2: Fiyat eşit yükseklikte tepeler yaparken, osilatör daha yüksek tepeler yapar.
#ADEL 4 saatlik grafiğe bakıyoruz. Fiyat aynı tepe bölgesine ikinci kez geldiğinde, osilatör daha yüksek bir tepe yapıyor ve ardından fiyat düşmeye başlıyor. Gaza daha çok bastık ama önceki hızımızı geçemedik.
Gizli Uyumsuzluk-3: Fiyat daha düşük tepeler yaparken, osilatör eşit yükseklikte tepeler yapar
#BIMAS. Osilatör ikili tepe yaparken fiyat daha düşük tepe yaptı. Gaza aynı güçle bastık ama araba daha düşük bir hıza ulaştı. Düşüş devam ediyor.
Yükseliş yönlü gizli uyumsuzluklara da bakalım. Bu uyumsuzlukları yükselen trendlerde ararız.
Gizli Uyumsuzluk-4: Fiyat daha yüksek dipler yaparken, osilatör daha düşük dipler yapar
Örneğimiz #DOHOL. Trend halindeki fiyat daha yüksek dipler yaparken, osilatör daha düşük dipler yapıyor, momentum bizden yana. Gaza daha az basıyoruz ama arabamız daha hızlı gidiyor. Trende dahil olmak için uygun yerler işte buralar.
Gizli Uyumsuzluk-5: Fiyat eşit yükseklikte dipler yaparken, osilatör daha düşük dipler yapar
Örneğimiz #EGEEN
Fiyat aynı bölgede dip yaparken, osilatör daha düşük dipler yapıyor. Gaza daha az basıyoruz ama arabamız aynı hıza ulaşabiliyor. Trende dahil olmak için güzel bir yer.
Gizli Uyumsuzluk-6 Fiyat daha yüksek dipler yaparken, osilatör eşit yükseklikte dipler yapar
Fiyat daha yüksek dipler yaparken, osilatör aynı dip seviyesine geliyor. Gaza aynı güçle basıyoruz ama arabamız daha hızlı gidiyor.
Örneklerle gördüğümüz gibi uyumsuzluklar bize trendlere doğru giriş imkanı vermenin yanı sıra, terste kaldığımız bir trade’den doğru zamanda, zarar büyümeden çıkma imkanı veriyor. Her zaman olduğu gibi bu uyumsuzlukları da tek başlarına kullanmaktan kaçınıyoruz ve fiyat hareketiyle birleştirmeden pozisyon açmıyoruz. RSI yazı serisini mutlaka okumanızı ve bol bol grafik inceleyerek göz aşinalığı kazanmanızı tavsiye ederim. Umarım faydası olmuştur.
Hepsi bir arada görseli aşağıya bırakıyorum.
Stoch RSI’da Gizli Uyumsuzluklar yazısı ilk önce Pratik Teknik Analiz üzerinde ortaya çıktı.