Konsolidasyonun kelime anlamı “bir araya gelme, bir araya getirme, yığılma”dır. Yani fiyatın yukarı ya da aşağı hareket etmek yerine, belli bir bölgede toplanması, alım satımın sınırlı bir bölgede gerçekleşmesidir.
Fiyatın sınırlı bir bölgede toplanmasının birkaç sebebi var. Birincisi trend halindeki piyasada kar realizasyonunun gelmesi ancak bunun trendi ters çevirecek kadar güçlü olmamasıdır. Bu durumda trend kaldığı yerden devam eder.
Tersi durumda, trendin başında pozisyon alanların pozisyonlarını kapamaya başlamaları ile konsolidasyon bölgesi oluşabilir. Yükseliş trendi sonunda oluşursa duruma biz “Dağıtım Fazı” diyoruz. Dağıtım fazı bitiminde fiyat düşmeye başlar.
Ancak bu yazıda bahsetmek istediğim konsolidasyon bölgeleri, yükselen ya da düşen trendlerde oluşan ve sonrasında fiyatın trend yapmaya devam ettiği yatay bölgeler.
Bu tip bir durumda trend yavaşlar, küçük geri çekilmeler olur. Bunu fırsat bilen alıcılar trende dahil olurlar ve fiyat kaldığı yerden trend yapmaya devam eder. Bu bölgelerde nasıl trade edeceğimizi bilirsek trendlere uygun yerlerde dahil olabiliriz.
Aşağıdaki #EURUSD grafiğini inceleyin. Fiyatın yukarı aşağı büyük dalgalar yaptığını göreceksiniz.
Ancak grafikten biraz uzaklaşıp büyük resmi gördüğümüzde aslında bir yükselen trend içinde bir konsolidasyon alanı oluştuğunu fark ediyoruz.
Bu gibi bir yatay alanda trade etmenin kuralları basittir. Destekten al, dirençten sat. Ancak her kural her koşulda geçerli değildir. Teknik analizi piyasa koşullarından bağımsız kullanmamalıyız. Tekrar yakından bakalım.
Destekte al dirençte sat bir süre çalışsa da mavi okla gösterdiğim yerde bir ihlal var. Bu nedir?
Buna sahte kırılım, sahte düşüş ya da stop avcılığı diyebiliriz. Çünkü ardından fiyat konsolidasyondan çıkıp yükselen trende devam ediyor.
Bir kırılımın sahte olup olmadığını tespit etmenin bir yolu var mı diye soracak olursanız cevabım hayır olur. Sahte olup olmadığını ancak fiyat bölgeye geri döndükten sonra anlayabiliriz.
Ancak yükselen trendde oluşan bir konsolidasyonda aşağı doğru kırılımın sahte olabileceği ihtimalini aklımızda tutmalıyız. Unutmayın yükselen trendlerde kontrol ve güç alıcılardadır.
Önemli diğer bir nokta ise grafiğinizdeki zaman dilimidir. Verdiğim örnekte 15 dakikalık grafikte bir sahte kırılım görüyoruz. Grafiği 4 saatliğe çevirdiğimde ortada bir sahte düşüş değil de bir mum fitili var sadece.
Her iki grafiği karşılaştırın:
Sahte yükselişler ve düşüşlerden nefret ederiz ancak onlar bize bazı ipuçları verirler. Verdiğim örnekte fiyat konsolidasyon bölgesini aşağı kırdığında alıcılar fiyatı tekrar içeri ittiler ve “biz buradayız” sinyalini verdiler. Bu sinyali lehimize kullanmalıyız.
Yükseliş yönlü trendlerde oluşan konsolidasyon bölgelerinde aşağı yönlü “yoklamalar” ve sahte düşüşler beklemeliyiz. Tersi düşen trendler için geçerli. Önemli olan, kırılımın şiddetidir. Şiddetli bir kırılımın sahte olma olasılığı düşüktür.
İlk örnek kolaydı. Peki burada yön neresi? Hangisi sahte?
Büyük resme bakınca yükseliş trendinde olduğumuz görünüyor. Daha önce aşağı kırmayı denemiş ancak başarısız olmuş. Şimdi de yukarı kırılım başarısız olmuş. Yükselen trend devam edecek mi?
Yükseliş denemesi başarısız oldu ve konsolidasyon bölgesi aşağı kırıldı. Yükseliş trendinde olmamıza rağmen neden böyle oldu?
Çünkü daha büyük resimde trendin yönü aşağı. Daha düşük dipler, daha düşük tepeler serisi sona ermedi! Son yükseliş trendimiz sadece bir tepki idi. Bu tür çakışma durumlarında her zaman daha büyük resimdeki trendin tarafında yer alın.
Büyük resim
Umarım faydalı olmuştur. Görüşmek üzere.
Konsolidasyon (Yatay Birikme) Alanları yazısı ilk önce Pratik Teknik Analiz üzerinde ortaya çıktı.