Fibonacci İle Endeks Analizi: Sert Düşüş Tahmin Edilebilir Miydi?

 

Selam dostlar, bu yazıda Fibonacci Düzeltmesi aracını kullanarak geçtiğimiz hafta borsada meydana gelen sert düşüşü ön görmede nasıl kullanacağımızı anlatacağım. Haydi başlayalım:

Öncelikte Fibonacci Düzeltme aracının nasıl kullanılacağını bu yazıda anlatmıştım henüz okumadıysanız mutlaka göz atın.

Bildiğiniz gibi Fibonacci Düzeltme aracını, trendlerdeki geri çekilme seviyelerini tanımlamak için kullanıyoruz. Peki hangi seviyeden tepki geleceğini nasıl bilebiliriz? 0.5 mi, 0.618 mi, 0.789 mu?

Trendlere dahil olmanın en iyi yolu, geri çekilmeleri beklemektir. Trading’de yönü bilmek kadar zamanlamayı ayarlayabilmek de çok önemlidir. Trende dahil olmak için en doğru zaman hangisidir? Fiyat hangi geri çekilme seviyesine ulaştıktan sonra trende devam edecek? Bu soruları alıcıların ve satıcıların gözünden bakarak yanıtlamaya çalışalım.

Fiyatı yükselten güç, kurumsal yatırımcı olduğuna göre onların gözünden olaya bakmamız gerekiyor. Bir hissenin, endeksin veya paritenin gideceği yere onlar karar veriyor. Eğer kurumsal yatırımcı alıcı konumda ise, fiyat düşükken mümkün olduğunca hisse alıp yüksekken bunları küçük yatırımcıya satmak isteyecektir. Fiyatın sürekli yükselmesi kurumsal yatırımcının pozisyon alabilmesine olanak vermeyeceği için onun istediği bir şey değildir. İdeal olan, fiyatın bazen düşmesidir. Bunu sağlamak için zaman zaman kar realizasyonu yapar, fiyatın düşmesine izin verir ve düştüğü yerden yeni alımlar yaparak pozisyonunu büyütür. Aynı mantık satıcı konumunda olduğunda geçerlidir. Elindeki malın fiyatının sürekli düşmesi onun için iyi bir şey değildir. Bazen fiyatın yükselmesine izin verir ki yükselişi görüp alıma geçenlere elindekileri satabilsin.

Fibonacci düzeltme seviyeleri yukarıda bahsettiğim her iki durumda bizim işimize yarar. Yukarıda bahsettiğim mantığı anladığımıza göre Fibonacci’yi kullanmaya başlayabiliriz. Onu doğru kullanabilmemiz için ise tepe ve dipleri doğru tanımlamamız gerekir.

Tepe ve dipler aslında destek ve dirençlerdir. Destek direnç videosunda doğru destek dirençlerin nasıl tespit edileceğini anlatmıştım. Yazının devamını okumadan önce bu videoyu mutlaka izleyin.

14-18 Haziran 2021 haftasındaki sert düşüşü yorumlayabilmemiz için yukarıda anlattığım mantığı iyi özümsemiş olmanız gerekir. Şimdi Bist 30 grafiği üzerinde kullanımını göstereceğim. Bu haftaki düşüşü ön görebilmemiz ve anlayabilmemiz için önce 15 Mart haftasına gitmemiz gerekecek. Endeks bundan önce yükseliş fazını bitirimiş, dağıtım fazına geçmişti. Bunların ne anlama geldiğini de şu videoda anlatmıştım.

Bist-30 haftalık grafik.

Düşüş 15 Mart haftasında başlıyor, Merkez Bankası başkanının görevden alınması haberini takip eden hafta müthiş bir düşüş gerçekleşiyor ancak sonra borsa yeni bir dip yapamıyor. Günlük grafik:

Ardından toparlanma geliyor. Endeks daha yüksek tepeler, daha yüksek dipler yapmaya başlıyor. Bankacılık endeksi hareketleniyor, bankalar ve holdingler günde %3-4 yükseliyor vs..

Peki hiç şu soruları sordunuz mu: 15 Mart haftası başlayan düşüş sona mı erdi? Bu yükseliş gerçek mi yoksa bir illüzyon mu? Satıcı konumdaki yatırımcı vaz mı geçti?

Dağıtım fazının ardından gelmesi gereken daha düşük dipler-daha düşük tepeler serisi neden gelmedi ve fiyat yeni dip yapamadı? Bunun yanıtı, satıcıların daha iyi bir fiyattan satmak istemeleri olabilir. Bu nedenle fiyatın yükselmesine izin verip bir “yükseliş illüzyonu” yarattılar. İllüzyonun sona erdiği seviye ise bir Fibonacci seviyesi. Aşağıda gösterdim:

Önce gerçek tepe ve gerçek dipleri haftalık grafikte belirleyelim. Ardından bu tepeden dibe bir Fibo düzeltme ekleyelim:

Tepe ve dipleri Fibo çekerken kullanacağız.

Şimdi Fibo düzeltme çizelim. Haftalık grafik:

Günlük görüntü aşağıda. MB Başkanının görevden alınması ile gerçekleşen sert düşüş, fiyatların birden “görece” aşırı ucuzlamasına yol açtı. Bu durumda büyük yatırımcı için satmak karlı bir iş değildir. Herkes satarken onlardan kim mal alacak?

Fibonacci düzeltmeyi incelediğimizde fiyatın önce %23,6 seviyesine geldiğini ama düşmediğini, sonra %38,2’ye geldiğini, buradan sert bir satışın geldiğini ama trendi devam ettiremediğini görüyoruz. Demek ki, buradaki fiyat yeterince iyi değil ve trendi devam ettirecek olan güç daha yüksek bir fibonacci seviyesinde bekliyor.

Şimdi ise %50 düzeltme seviyesinden sert satışlar geliyor. Kötümser senaryoya göre, satıcılar geri döndü ve bu kurgu düşen trendin devamına yol açabilir yani endeks, yeni bir düşük dip yapabilir. İyimser senaryoda ise satışlar önceki dipte yani 1400-1420 bandında durabilir. Bu senaryoları ben yazmıyorum, bunlar ileri seviye price action kurgularıdır Burada size bazı ip uçları veriyorum. Eğitimlerimde ise zamanlamayla ilgili icne detaylara giriyorum. Endekste büyük bir düşüş beklediğimi önceki twitlerimde yazmıştım.

Analizi Bist 30 üzerinden yaptım, aynı yorum Bist-100 için de geçerlidir ancak yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir

Bonus: Benzer kurgu Ons Altın grafiğinde de var :

Yazının sonuna geldik, umarım Fibonacci düzeltme kullanımı hakkında faydalı olmuştur. Endeks analizini de aradan çıkarmış olduk. Grafiklere alıcıların ve satıcıların gözünden bakmaya gayret edin. Bol şans.

Fibonacci İle Endeks Analizi: Sert Düşüş Tahmin Edilebilir Miydi? yazısı ilk önce Pratik Teknik Analiz üzerinde ortaya çıktı.

 

Çok Okunanlar

- REKLAM - spot_img

Bunlara da gözat...