More

    50 Günlük Hareketli Ortalama Stratejisi

    Hareketli ortalamalar istisnasız her trader’ın kullandığı en kullanışlı teknik analiz araçlarından biridir. Bu yazımızda 50 günlük basit hareketli ortalamayı (MA 50) kullanarak nasıl bir strateji oluşturabileceğimizi göreceğiz.

    Hareketli ortalama ne işe yarar?

    Hareketli ortalama fiyattaki sert iniş çıkışları yumuşatarak fiyatın genel yönü hakkında bize bilgi verir. En sık kullanılanlar basit hareketli ortalama ve üssel hareketli ortalamadır ancak çok daha fazla versiyonu da mevcuttur. Basit hareketli ortalama, seçili periyodda kendinden önceki günlerin kapanış fiyatını toplayıp periyod sayısına bölerek hesaplanır. Yazının konusu olan 50 günlük ortalama, bugün dahil önceki 50 günün kapanış fiyatlarının toplanarak 50’ye bölünmesiyle bulunur. Üssel hareketli ortalamada (EMA) ise daha yakındaki günlere daha çok ağırlık verilir. Her ikisi de tercihe göre kullanılabilir ve iyi sonuçlar verirler.

    Hareketli ortalamalar bize fiyatla birlikte hareket eden destek direnç noktaları olarak hizmet ederler. Dolayısıya, onları iz süren stop loss ya da takip edilmesi gereken destek-dirençler olarak da kullanabiliriz.

    Grafiğimize bir hareketli ortalama eklerken kullanığımız veri izleme platformunda indikatörler kısmına girip buraya “hareketli ortalama” ya da “moving average” yazıyoruz ve ayarlar kısmında uzunluğu 50 yapıyoruz.

    Devam etmeden önce önemli hatırlatma: Hareketli ortalamaları tek başlarına asla kullanmıyoruz. Onları yalnızca fiyat hareketini desteklemek ve onaylamak için kullanıyoruz.

    Niçin kullanırız?

    Piyasa yönünü tayin edebilmek için

    50 günlük (saatlik, haftalık) hareketli ortalama, trend halindeki bir piyasada destek/direnç olarak çalışır demiştik.

    Fiyat 50 MA’nın üzerindeyse bu yükselen bir trendin varlığına işaret eder.

    Örnekle görelim: #PETKM

    Fiyatın düzeltmelerde 50 günlük ortalamaya nasıl temas edip yoluna devam ettiğine bir bakın

    Fiyat 50 MA altındaysa düşen bir trendin varlığı söz konusudur.

    Örneğimiz: #YATAS

    50 MA yatay seyirde ve fiyatla sürekli kesişiyorsa piyasa trend halinde değildir. Bir birikim ya da dağıtım periyodundadır.

    Örneğimiz: #ASELS

    2. Trend değişimini tespit edebilmek için

    Fiyat 50 günlük hareketli ortalamayı şiddetli biçimde kırdığında bu bir trend değişimi göstergesi olabilir.

    Örneğimiz: #TUPRS. Fiyat 50 MA’yı yukarı kırıyor ve düşen trend sona erip, yükselen trend başlıyor.

    Aynı şekilde yükselen trendin sonunda fiyat 50 MA’yı aşağı kırdığında düşen trendin başlangıcı söz konusu olabilir.

    Örneğimiz: #SISE

    3. Yükselen trendde destek olarak çalıştığı için

    Yükselen trendde 50 MA fiyatın altında kaldığından düzeltmelerde fiyat 50 MA’dan destek alır.

    Örneğimiz: #DOAS

    Düşen trendde 50 günlük ortalama (MA) direnç görevi görür.

    Örneğimiz: #BIMAS

    Önemli Uyarı: Verdiğimiz örnekleri kesinlikle bir kural, kanun gibi düşünmemeliyiz. Hareketli ortalamaları hiçbir zaman tek başlarına kullanmamalı, her zaman fiyat hareketi (mum formasyonları) ile birleştirmeliyiz.

    Fiyat Hareketiyle Birleştirmek

    Destek-direnç ve mum formasyonları yazımızda fiyat hareketini nasıl yorumlamamız gerektiğini görmüştük. Şimdi hareketli ortalamaları da yeni bir araç olarak ekleyerek alım satım kararlarımızın kalitesini arttıracağız.

    Örneğimiz: #AGHOL. Fiyatın direnci kırdıktan sonra onay almak için 50 MA’ya dokunup yükselişine dikkat edin. Kırmızı kutudaki alan, kalabalıkların birikme bölgesidir. Bu konsepti daha önceki yazılarımızda görmüştük.

    Birden fazla zaman ölçeğinde başka bir örneğe bakalım.

    Örneğimiz #KAREL. Fiyat direnci geçip tekrar bu bölgeye doğru düşmeye başlıyor. En yakın trendimiz düşen trend olduğundan desteğin kırılma ihtimali söz konusu. Önce günlük grafiğe sonra 4 saaatlik grafiğe bakıyoruz:

    Kalabalıkların birikim bölgesine yakından bakmak için 4 saatlik grafiğe geçtik ve burada oluşacak fiyat hareketini gözlemlemeye başladık. Bu bölge hem destek hem de 50 MA’nın kesişim bölgesidir. Trendi kıran momentum mumunu gördükten sonra alım pozisyonunda işlem açılabilir. Fiyat hareketi görmeden işlem açmıyoruz.

    Başka bir örnek: #MGROS

    Fiyat hem 50 günlük ortalamayı hem destek bölgesini kırınca satışlar hızlanıyor. Artık bu hisseyi taşımanın bir anlamı yok.

    Güzel bir örnek daha: #EURUSD. Düşen trend kırılıyor. Olan bitene 4 saatlikte bakalım.

    4 saatlikte baktığımızda elimizde 5 adet veri var. 1. düşen trend kırıldı, 2.yeni yükselen trend oluştu, 3. önceki direnç destek oldu, 4. MA 50’den tepki geldi 5. Destek ile MA 50 aynı yerde. Burada artık karar vermek çok kolay.

    Böylece eğitim yazısının sonuna geldik. 50 periyodluk basit hareketli ortalamayı (MA) kullanabileceğiniz gibi 50 günlük Üssel Hareketli Ortalamayı (EMA) da alım satım kararlarınızda kullanabilirsiniz. Üssel Hareketli Ortalama fiyat değişimlerine daha hızlı tepki verecek ve fiyatı daha yakından takip edecektir.

    Bir diğer önemli hareketli ortalamamız ise 200 günlük/haftalık ortalamadır ve tüm hareketli ortalamalar arasında en etkili, en güçlü olanıdır. 200 MA’yı da gelecek yazılarda inceleyeceğiz.

    Birden fazla hareketli ortalamayı grafiklerimize ekleyerek bir kombinasyon oluşturabilir ve alım satım kararlarımızın kalitesini artırabiliriz. Bu konuyu da yakında işleyeceğiz. Umarım faydalı olmuştur.

    50 Günlük Hareketli Ortalama Stratejisi yazısı ilk önce Pratik Teknik Analiz üzerinde ortaya çıktı.

    ​ 

    Stay in the Loop

    Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

    Latest stories

    - Advertisement - spot_img

    You might also like...